piątek, 4 lutego 2011

Filety rybne w cieście piwnym

Składniki:
80 dag filetów z dorsza (lub mintaja)
25 dag mąki
2 jajka
szklanka piwa
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
łyżeczka imbiru
cuury
sól, pieprz, olej do smażenia

Sposób wykonania:
 Marynata: sok z cytryny wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku, imbirem, solą i pieprzem. Marynatą posmarować dorsza, i pokroić go na paski (3cm). Odstawić na 30 minut do lodówki.

Ciasto: zmiksować wszystkie składniki, dodać curry, odstawić na 30 minut.
W głebokiej patelni rozgrzać olej, ciasto zamieszać, zanurzyć w nim kawałki ryby, smażyć z każdej strony w głębokim oleju. Następnie osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z frytkami lub pieczywem
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz